Päiväkirjoja hyödynnetään eri terapiamuodoissa.

Päiväkirja voi olla myös terapeutti – ”Kirjoittaminen antaa hallinnan kokemuksen”

Päiväkirjan kirjoittamisella voidaan edistää mielenterveyttä, ja se voi toimia jopa itsehoitomenetelmänä. On tärkeää ymmärtää, millä menetelmillä kirjoittaa.

Päiväkirjalle jaetaan salaisuuksia, mutta se voi myös toimia apukeinona tunteiden käsittelemisessä. Kirjallisuusterapeutti Taru Tapioharjun mukaan kirjoittamisella on paljon vaikutusta mielenterveyteen.

– Kun tulee puhumaan terapeutille, voi olla, että ei oikein osaa sanoa, mistä on kyse. Kun kirjoittaa, sitä asiaa alkaa jo vähän jäsentelemään, Tapioharju toteaa.

Päiväkirjaa ei tarvitse kirjoittaa perinteisessä muodossa, vaan siinä voidaan soveltaa erilaisia kirjoitustyylejä. Esimerkiksi käsittelemättömän tilanteen voi muuttaa runomuotoon.

– Ratkaisukeskeisessä terapiassa puhutaan etäännyttämisestä, eli vaikea asia etäännytetään esimerkiksi antamalla sille metafora tai puhumalla siitä vertauskuvin, kertoo Tapioharju.

Lisäksi hän kuvailee päiväkirjan toimivan tunteiden purkamis- ja työstämiskanavana. Siihen voi kirjoittaa tunteella, ilman itsekritiikkiä.

Myös traumoja voi purkaa kirjoittaen

Vähintään joka viides suomalainen kohtaa vuosittain mielenterveydellisiä haasteita, ilmoittaa Mieli ry. Samaan aikaan mielenterveyspalveluiden piiriin on yhä vaikeampi päästä. Tapioharju kuvailee, että päiväkirjan kirjoittamista voidaan käyttää itsehoitomenetelmänä.

– Päiväkirja toimii itsehoidollisesti, jos ei ainoastaan kirjaa tilanteita yksioikoisesti, vaan myös reflektoi, miten jokin tapahtuma vaikutti itseen.

Tapioharju suosittelee ihmisiä pitämään päiväkirjaa kaikissa eri elämäntilanteissa, mutta etenkin se auttaa vaikeiden tunteiden tai traumojen käsittelyssä. Kirjoittamista hyödynnetään myös traumaterapiassa.

– Kirjoittaminen antaa hallinnan kokemuksen. Sen avulla heikoilla oleva ihminen voi muuttua ajatuksissaan passiivisesta uhrista aktiiviseksi toimijaksi.

Päiväkirja voi auttaa mielenterveysongelmien hoidossa.

Päiväkirjan avulla heikoilla oleva ihminen voi muuttua ajatuksissaan passiivisesta uhrista aktiiviseksi toimijaksi.

Taru Tapioharju

Myös sillä, mihin päiväkirjaa kirjoittaa on merkitystä. Nykyään on yleistä, että käytetään esimerkiksi puhelinta päiväkirjan vastineena.

– Väittäisin, että digitaalinen kirjoittaminen ei ole sama asia kuin perinteinen, koska siinä on se kone välissä. Kun kirjoittaa kynällä paperille, teksti tulee suoraan mantelitumakkeesta, Tapioharju pohtii.

Mitä päiväkirjan kirjoittaminen tamperelaisille merkitsee? Lue ja kuuntele gallup tästä.