Lentoliikenne oli Suomessa nykyistä vilkkaampaa ennen koronapandemiaa. Kuvituskuva vuodelta 2016. Kuva: Valentin Hintikka / Flickr

Lentoasemien matkustajamäärät yhä pienemmät kuin ennen koronaa – ”Suomen lentoliikenne ei ole kokenut samanlaista palautumista kuin muualla Euroopassa”

Suomen lentokenttien kautta kulki puolitoista miljoonaa matkustajaa lokakuussa 2023.

Suomen lentokenttien kautta kulkevat matkustajamäärät ovat nousseet noin viisi prosenttia vuodesta 2022. Tilastokeskuksen ilmaliikennetilaston mukaan kehityksen suunta on kasvava, mutta vielä kaukana koronapandemiaa edeltävistä luvuista.

– Viime kuussa Suomen lentoasemilla matkusti 68 prosenttia vuoden 2019 matkustajamääristä. Matkustajia on siis noin kolmannes vähemmän verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan, tilastokeskuksen yliaktuaari Kiia Lempinen kertoo.

Vuosien 2022 ja 2023 välisellä ajanjaksolla lentomatkustaminen kotimaan reiteillä laski 12 prosenttia. Kansainvälisillä reiteillä se kasvoi yhdeksän prosenttia. Lempisen mukaan ilmaliikenne on Euroopan tasolla noussut yleisesti jo koronapandemiaa edeltävälle tasolle tai sen yli.

– On mielenkiintoista, ettei Suomen lentoliikenne ole kokenut samanlaista palautumista, Lempinen huomauttaa.

Matkustajamäärät reagoivat muutoksiin herkästi

Matkustajamäärät kotimaan ja ulkomaiden reiteillä vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, kertoo Lempinen. Varsinkin kesäajan lentomatkustaminen painottuu yleensä ulkomaanmatkustamiseen, kun taas talvella kotimaanliikenne usein vilkastuu.

– Kittilän lentoasemalla oli lokakuun aikana jopa enemmän matkustajia kuin vuonna 2019. Talvikautena pohjoinen vetää paljon myös kotimaan matkailijoita.

Kittilän lentoasema oli Suomen lentoasemista ainoa, jonka matkustajamäärät ovat nousseet. Yleisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärät olivat 29 prosenttia matalammat kuin koronapandemiaa edeltäneenä verrokkivuonna 2019. Muiden lentoasemien yhteenlasketut matkustajamäärät olivat vastaavasti 45 prosenttia alhaisemmat.

– Suomen vahvuus on aikaisemmin ollut suora lentoreitti täältä Aasiaan. Nyt kun Venäjän ylitse ei voida lentää, näkyy tilanne jonkin verran tilastotasolla, Lempinen toteaa.