Osakesäästötilien käyttöönotto on kiihdyttänyt pörssiosakkeiden omistajuuden kasvua.

Yli kolmannes suomalaisista omistaa pörssiosakkeita tai sijoituksia rahastoissa 

Sijoittamisen suosio on kasvussa suomalaisten keskuudessa. Mahdollisia syitä ovat kasvanut kiinnostus sijoittamista kohtaan ja sijoitusrahastojen laajempi tarjonta.

Sijoitusrahastojen ja pörssiosakkeiden omistajuus on kasvussa suomalaisen asuntoväestön keskuudessa, selviää Tilastokeskuksen tiedotteesta.

FAKTA

Kotitalouksien varallisuus -tilasto

  • Tilastokeskuksen tilasto mittasi pörssiosakkeiden, sijoitusrahastojen tai molempien omistajuutta suomalaisen asuntoväestön keskuudessa.
  • Vuonna 2023 omistajuus oli 35,4 % asuntoväestöstä.
  • Omistajuus oli noussut noin kymmenellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2013.
  • Asuntoväestöllä tarkoitetaan muita kuin henkilöitä, jotka ovat laitoksissa kirjoilla, asunnottomia, asuntoloissa asuvia tai pysyvästi ulkomailla olevia henkilöitä.

Vuonna 2023 kolmannes asuntoväestöstä omisti pörssiosakkeita, sijoitusrahastoja tai molempia. Vuonna 2019 sama tilasto kattoi vain neljänneksen asuntoväestöstä.

Sijoitusrahastojen omistajuus on kasvanut tasaisesti. Pörssiosakkeiden osalta kasvu on kiihtynyt erityisesti vuodesta 2020 alkaen osakesäästötilien käyttöönoton myötä. Myös osakesäästötilien käyttö on kasvanut tasaisesti, kertoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto.

Törmälehto arvioi, että omistajuuden kasvun taustalla voisi olla kiinnostus sijoittamista kohtaan ja osakemarkkinoiden hyvä tila. Sijoittamispalveluiden tarjonta on myös lisääntynyt huomattavasti.

– Esimerkiksi S-bonukset voi nykyään ohjata rahastoihin, Törmälehto lisää.

Eroja sukupuolten ja ikäryhmien välillä

Kotitalouksien varallisuus -tilaston mukaan vajaa puolet sijoitusrahastojen tai pörssiosakkeiden omistajista olivat naisia. Pienempi osuus naisista omisti pörssiosakkeita, mutta osuus sijoitusrahastojen omistajuudesta oli samaa luokkaa miesten kanssa.

Miesten omistukset olivat keskimäärin suurempia kuin naisten. Naisten omistusten arvon keskiarvo oli noin 30 tuhatta euroa ja miesten noin 50 tuhatta euroa.

Sijoituksia omistetaan eniten vanhemmissa ikäryhmissä. Tilaston mukaan keski-ikäiset ja sitä vanhemmat omistavat eniten sijoituksia. Yli 35-vuotiaiden ikäryhmissä noin 40 % omisti sijoitusrahastoja tai pörssiosakkeita. 16–24-vuotiaista osuus oli vajaa kolmannes ja tätä nuoremmilla viidennes. Korkeiden omistusten arvo painottui ikääntyneeseen väestöön.