Tampereen lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto toivoo uudistuksen myös tukevan nuorten hyvinvointia.

Taito- ja taideaineiden arvostuksen toivotaan nousevan ylioppilaskirjoitusten uudistuksen myötä — arvioinnin ympärillä leijuu vielä kysymysmerkkejä

Hallitus esittää muutosta ylioppilastutkintoon. Kuvataiteessa, musiikissa tai liikunnassa suoritettavan kokeen tasavertaiseen arviontiin liittyy kuitenkin vielä haasteita, koska aineiden arviointikriteerit eivät ole täysin selvärajaiset.

Ylioppilastutkinnon on määrä uudistua lähivuosina, sillä hallitus esittää taito- ja taideaineille omaa ylioppilaskoetta. Ensimmäiset kokeet voisi suorittaa syksyllä 2029.

Tampereen lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto suhtautuu esitykseen myönteisesti, sillä hän ajattelee taito- ja taideaineilla olevan lukiokoulutuksessa tärkeä yleissivistävä rooli. Edellinen korkeakoulujen valintauudistus vähensi näiden aineiden opiskelua, kun esimerkiksi pitkän matematiikan ja luonnontieteellisten aineiden painoarvo nousi. Uudistuksen toivotaankin nyt kohentavan taitoaineiden asemaa.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten uuden kokeen arvosanat tullaan pisteyttämään jatko-opintoihin haettaessa. Muitakin arvioinnin haasteita on vielä ratkottavana.

— Millä tavalla tullaan järjestämään valmistavat näytöt, alustavat arvioinnit ja käytännön toteutukset ylioppilastutkinnon koepäivänä? Tässä on vielä paljon kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia.

Kuuntele Tampereen lukiokoulutuksen johtajan Mari Aallon haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.