Tutkija Mikko Hautakangas muistuttaa, ettei vastakkainasettelujen ja jännitteiden kehys anna parasta kuvaa todellisuudesta.

Polarisaatio puhututtaa myös journalistisissa medioissa – ”Vastakkainasettelujen ja jännitteiden kehys on hirveän viekoitteleva”

Polarisaatiota eli yhteiskunnan kahtiajakoa käsitellään julkisessa keskustelussa tämän tästä. Vastakkainasettelu voi tuntua houkuttelvalta, mutta usein yhteiskunnalliset ongelmat eivät ole niin mustavalkoisia.

Yhteiskunnan polarisaatio, kärjistynyt keskusteluilmapiiri, vastakkainasettelu – muun muassa nämä käsitteet ovat vallanneet julkisen keskustelun viime vuosina. Polarisaatiota on puitu myös journalistisissa medioissa, jotka usein pitävät periaatteenaan esimerkiksi moniarvoisuutta.

Tutkija Mikko Hautakangas muistuttaa vastakkainasettelun sudenkuopista, joihin toimittajienkin on helppo lipsua.

– Se vastakkainasettelujen ja jännitteiden kehys on hirveän viekoitteleva. Toimittaja tykkää siitä, että on niin sanotusti kipinää jutuissa, mutta monestihan yhteiskunnalliset ongelmat ovat paljon monimutkaisempia.

Toisaalta myös moniarvoisuuden tavoittelu voi huolestuttaa. Miten media voi antaa tasapuolisesti tilaa kaikille ilman, että tulee levittäneeksi disinformaatiota?

– Se on ydinasia, että ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi, ymmärretyksi ja vakavasti otetuiksi. Se on lähtökohta, joka ei mielestäni uhkaa totuutta millään tavalla, Hautakangas sanoo.

 

Kuuntele Mikko Hautakankaan haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.