Suomalainen käyttää keskimäärin 55 muovikassia vuodessa.

Muovikassit maksullisiksi monissa vaatekaupoissa – ”Valveutuneet kuluttajat ymmärtävät hyvän tarkoituksen”

One Bag Habit -aloite pyrkii muovikassien käytön vähentämiseen EU-direktiivin mukaisesti.

FAKTA

Muovikassien kulutus

  • Suomessa käytetään noin 300 miljoonaa muovikassia vuodessa. Se tarkoittaa noin 55 kassia henkeä kohti.
  • Vuoden 2025 loppuun mennessä tavoitteena on vähentää kassien kulutus 44:ään henkeä kohti.
  • Arviolta 80 prosenttia Suomessa käytettävistä muovikasseista on kotimaista tuotantoa. Kolmasosa näistä on valmistettu kierrätysmateriaalista.

Lähde: kassi-info.fi

Helmikuun alussa muovikassit tulevat maksullisiksi useissa vaateliikkeissä. Vaateketjut Lindex ja KappAhl käynnistävät Suomessa One Bag Habit -aloitteen, jonka tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoutta muovikassien ympäristöriskeistä. Aloitteeseen ovat lähteneet Suomessa mukaan myös Gina Tricot, Meritta Bra ja Nilson.

Liikkeet sitoutuvat käyttämään vain kierrätysmateriaaleista valmistettuja ostoskasseja ja lahjoittamaan niiden hinnasta kertyvän ylijäämän valitsemiinsa hyväntekeväisyyskohteisiin.

Lindexin markkinointi- ja viestintäjohtaja Eva Kujansivu kertoo, että helmikuun ensimmäisestä päivästä alkaen muovikassit maksavat ketjun myymälöissä 10 tai 30 senttiä. Kassit on valmistettu kierrätysmuovista ja ruokateollisuudesta ylijääneistä osterinkuorista.

– Tuotot lahjoitamme Water Aid -hyväntekeväisyysjärjestölle, Kujansivu kertoo.

Muovin määrää säädellään sopimuksin

One Bag Habit -hanke laitettiin alulle Ruotsissa jo viime kesänä. Suomessa aloite on toteutettu yhteistyössä Muotikaupan Liiton kanssa. Liiton toimitusjohtaja Esko Leppäkorpi kertoo, että One Bag Habit on luontevaa jatkoa viime kesänä solmittuun ympäristöliiton muovikassisopimukseen sekä EU-direktiiviin muovijätteen määrän vähentämisestä.

– Kannustamme yrityksiä maksullisiin muovikasseihin ympäristöministeriön muovikassisopimuksen mukaisesti.

Kuluttajilta odotetaan hyvää vastaanottoa

Eva Kujansivun mukaan muovikassien maksullisuus on saanut Ruotsissa myönteistä palautetta. Samaa odotetaan myös suomalaisilta kuluttajilta.

– Toki muutos vaatii aina totuttelua, mutta uskon, että kuluttajat ottavat maksullisuuden hyvin vastaan, Kujansivu arvioi.

Myös Leppäkorpi uskoo, että valveutuneet kuluttajat ymmärtävät muovikasseista maksamisen palvelevan hyvää tarkoitusta.