Ammatillisen koulutuksen uudistus on muuttanut hakua – jatkuva haku mahdollistaa opintojen aloittamisen vaikka lokakuussa

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on alkanut. Tänä vuonna yhteishaussa hakevat vain peruskoululaiset tai ilman ammatti-tutkintoa olevat henkilöt.

Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tuli voimaan vuoden alussa. Yksi sen suurimmista muutoksista on jatkuva haku, jonka kautta voi hakeutua koulutukseen milloin vain. Ne henkilöt, joilla on jo tutkinto tai ylioppilastodistus, voivat jatkossa hakea toisen asteen ammatillisen koulutukseen vain jatkuvan haun kautta.

Peruskoululaiset hakevat ammatillisiin opintoihin edelleen yhteishaun kautta. Jos yhteishaun kautta ei saa opiskelupaikkaa, voi koulutukseen hakea uudelleen myös jatkuvan haun kautta.

Koska ylioppilaat eivät enää hae yhteishaun kautta, koulujen aloituspaikkojen kokonaismäärä yhteishaussa väheni viime vuodesta. Pirkanmaalla suurimmat aloituspaikkamäärät löytyvät Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta, jossa ensi syksynä alkaviin koulutukseen otetaan yli 2 500 opiskelijaa. Yhteishaussa hakeville nuorille on tarjolla 26 ammatillista perustutkintoa.

– Uudistus ei vaikuta peruskoululaisille tarkoitettujen aloituspaikkojen määrään, Tredun hakupalveluiden Minna Rompasaari kertoo.

Opetushallituksen mukaan ammatillisen koulutuksen uudistaminen on välttämätöntä, koska nykyisen kaltainen ammatillinen koulutusjärjestelmä ei mahdollista opiskelijoiden yksilöllisiä opintopolkuja. Koulutuksen joustavuuden lisäämisellä pyritään vähentämään opintojen keskeyttämistä.