Politico Europen Ryan Heath: ”Kirjoitan ehkä eniten vakavia sanoja EU:sta kuin kukaan muu, mutta teen siitä hauskaa”

Australialainen Ryan Heath tuli Brysseliin kymmenen vuotta sitten niin sanotun Brysselin kuplan ulkopuolelta. Ilman EU:n kansalaisuutta, ilman laajaa eurooppalaista kielitaitoa ja ilman opintoja Euroopan Unionista. Nyt hän on Politico Europen politiikan päätoimittaja ja kirjoittaa EU:sta kuplalle ja sen ulkopuolelle.

Onko EU:n luoma Brysselin kupla hyvä vai huono asia?

Se on hyvä, sillä se tarkoittaa, että on oikeasti olemassa yhteisö, joka pystyy selviämään EU-politiikan tilanteista joka päivä. EU luo todella tiukan kuplan näiden ihmisten ympärille. Mutta se ei ole tavallista elämää.  Kupla on lähiaikoina avautunut enemmän esimerkiksi naisille, mutta tekemistä riittää monikulttuurisuuden lisäämisessä.

Olet sanonut, että politiikan toimittamisen ei pitäisi olla niin vakavaa. Mitä tämä käytännössä sinulle tarkoittaa?

Kirjoitan ehkä eniten vakavia sanoja EU:sta kuin kukaan muu. Ihmiset lukivat Brussels Playbook-uutiskirjettäni, koska tein lukemisesta hauskaa. Aloitin uutiskirjeen esimerkiksi hauskalla Instagram-kuvalla tai kerroin, jos olin nähnyt jonkun tärkeän ministerin metroasemalla, vähän samalla tavalla kuin kirjottaisin jostain julkkiksesta. Se ei välttämättä tee uutiskirjeestä vähemmän vakavampaa mutta ainakin hauskempaa.

Mikä on vaikeinta EU-politiikasta kirjoittamisessa?

Monet ovat hyvin varovaisia kommenteissaan, ja on vaikea saada ihmisiä esiintymään omilla nimillään. Meille Politicossa on todella tärkeää, että meidän lähteet puhuvat omilla nimillään tai vaihtoehtoisesti, että meillä on tarpeeksi anonyymeja lähteitä vahvistamassa väitteitä. Monia hyviä juttuja on jäänyt julkaisematta, koska emme ole saaneet tarpeeksi julkaistavia sitaatteja.

Mikä on neuvosi toimittajalle, joka haluaisi päästä sisään Brysselin kuplaan?

Ole fyysisesti paikalla Brysselissä, ensin vaikka vain kuukausi tai kaksi. Kirjoita pari artikkelia ja verkostoidu. Jos ei heti toimi, tee sama uudestaan vaikka puoleksi vuodeksi. Brysselissä arvostetaan oma-aloitteisuutta ja paikalla olemista.

Ryan Heath puhui Verkkokerronnan päivässä Tampereen yliopistolla 23.3.2018. Lue muiden puhujien haastattelut tästä. Heathin puhe videolla.