Jasmin Saarinen on harrastanut sirkusta kymmenen vuotta. Joulunäytöksessä hän tasapainoilee rola bolan päällä.

Tasapainottelua rola bolalla, friikkisirkusta ja yksipyöräisiä – Sorin Sirkus tuo perinteikkään sirkuksen teemat moderniin joulunäytökseen

Sorin Sirkuksessa harjoitellaan lähestyvää joulunäytöstä varten. Treenaaminen vaatii motivaatiota ja sitoutumista, mutta esiintyminen on palkitsevaa. Joulunäytökseen osallistuminen nostaa itsevarmuutta ja rohkeutta.

Tamperelainen Sorin Sirkuksen esiintyjä Iitu Kivimäki, 19, pitää käsissään punaista tossua, jonka reunoja koristavat eriväriset nuppineulat. Neula liikkuu tottuneesti tossun sisään ja takaisin ulos. Kivimäki päättää kesken ompelemisen vaihtaa koristeellisemmasta ompeleesta vähemmän aikaa vievään. Joulunäytöksessä käytettävät jalkineet pitää saada pian valmiiksi. Sorin Sirkuksella on oma puvustaja, mutta myös esiintyjät tekevät välillä pukuihinsa pieniä korjauksia.

Nekalassa sijaitsevassa Sorin sirkuksessa tilaa riittää. Iitu Kivimäen tossu valmistuu vilskeen keskellä.

Sorin Sirkus järjestää joka vuosi joulunäytöksen, joka on yksi sirkusvuoden kohokohdista. Tänä vuonna esityksellä kunnioitetaan sirkustaiteiden 250. juhlavuotta. Näytöksessä halutaan tuoda näytille perinteisen sirkuksen teemoja ja ilmiöitä kuten friikkisirkusta. Sirkuksen alkuaikoina friikkisirkukseen liittyi esiintyjiä, jotka olivat esillä erikoisten fyysisten ominaisuuksiensa takia, mikä oli tärkeämpää kuin heidän omat taitonsa. Tällaisia sirkustaiteilijoita olivat esimerkiksi parrakkaat naiset ja tatuoidut ihmiset.

Iitu Kivimäki vaihtaa asuaan useaan otteeseen esityksen aikana. Sirkuksella on oma puvustaja, joka vastaa asujen valmistuksesta.

Sorin Sirkuksen joulunäytökset ovat saaneet aikaisemmin suurta huomiota. Myös tänä vuonna odotetaan loppuunmyytyjä katsomoja. Lisäksi Yle taltioi yhden esityksistä. Sorin Sirkus on toteuttanut joulunäytöksiä jo vuodesta 1989.

Vihellellen harjoituksiin

Ennen harjoitusten alkua tunnelma Sorin Sirkuksella on pirteä ja innostunut. Kivimäki viheltelee kävellessään sirkusrakennuksen käytävillä ja osa esiintyjistä tekee voimisteluliikkeitä.

Sorin Sirkuksen pukuhuoneet ovat täynnä väriä. Lattiaa koristaa punainen matto ja kaapit ovat kirkkaan pinkit. Nuoremmilla sirkusharrastajilla on juuri loppunut tunti ja pukuhuone on täynnä innostunutta puheensorinaa ja vilskettä.

Joulunäytöksen sirkusesiintyjä Jasmin Saarinen, 17, ottaa lokerostaan tavalliset treenivaatteet, topin ja urheiluhousut. Harjoituksissa ei pidetä esiintymisasuja, vaan ne laitetaan päälle vasta viimeisiin näytöksen läpimenoihin.

Tasapainoilu rola bolalla vaatii Jasmin Saariselta tiukkaa keskittymistä ja kehonhallintaa.

Sirkuksessa harjoitellaan joka päivä

Jouluesitystä on alettu valmistelemaan jo ennen koulujen syysloman alkua, ja syysloman jälkeen esiintyjät harjoittelevat päivittäin. Saarisen mukaan jatkuva harjoittelu vaati henkistä sitkeyttä, koska harjoitteluun kuluu paljon viikonloppuja.

– Motivaatiota tarvitsee, että oikeasti jaksaa.

Ei sirkusnäytöstä ilman ohjaajaa. Taiteilijat saavat harjoituksissa tukea sirkustaiteilija Laura Tikalta, joka aikanaan ponnisti kansainvälisille sirkusareenoille Sorin sirkuksesta.

Harjoitteluun tarkoitettu hallimainen maneesi on suuri ja korkea ja sen katosta roikkuu trapetseja ja punaisia nauhoja. Esiintyjät kantavat omiin temppuihinsa tarvittavia välineitä lavan läheisyyteen ja alkavat harjoitella itsekseen omia osuuksiansa.

Vanteet lentelevät ilmassa, yksi sirkuksen esiintyjistä pyöräilee yksipyöräisellä ja osa esiintyjistä muodostaa suurta ihmispyramidia. Vaikka maneesilla tapahtuu paljon, harjoitukset pysyvät kuitenkin hyvin järjestyksessä. Jokainen tietää missä kenenkin kuluu olla.

Jasmin Saarinen hakee varusteita maneesin reunalla olevasta hyllyköstä.

Saarinen kantaa pöydän lavan vierelle, nostaa siihen rullasta ja laudasta koostuvan rola bolan ja alkaa tasapainottella sen päällä.

Jokainen esiintyjä pääsee vuorollaan myös lavalle harjoittelemaan musiikin kanssa. Vaikka joulunäytöksen suunnittelevat koreografit, pääsevät myös esiintyjät suunnittelemaan omia temppujaan ja niiden välissä olevia askelsarjoja. Kivimäen mukaan temppujen keksiminen on mukavaa, mutta koreografiat tuottavat välillä päänvaivaa.

Esiintymisestä saa itsevarmuutta

Iitu Kivimäen mukaan jouluesityksen tekemiseen liittyy aina myös haasteita.

– Joka show’ssa on eri haasteet, mutta enemmän on haasteita oman tekemisen ja omien lajiensa kanssa.

Vaikka epäonnistumisia tulee, esiintyjällä on tilaisuus yrittää ja onnistua toisessa esityksessä. Sorin Sirkus järjestää 25 joulunäytöstä. Myös Saarisen mielestä epäonnistumisista pääsee hyvin yli.

– Jos saan nämä tossut valmiiksi, laitan ne harjoituksiin, Iitu Kivimäki sanoi haastattelun alussa. Kivimäki treenasi ilman tossuja.

– Ei ole aikaa jäädä miettimään epäonnistumista, kun on muitakin juttuja. Lisäksi koska esityksiä on niin monta, tietää että voi yrittää uudestaan.

Joulunäytös antaa esiintyjille rohkeutta ja esiintymiskokemusta. Saarinen sanoo olevansa ujo, mutta lavalle päästessä ujous katoaa. Omaa osuuttaan tehdessä hän kertoo kokevansa olonsa vapautuneeksi. Vaikka ennen esitystä jännittäisikin, joulunäytöksen aikana tulee innostunut olo.

– Se, että pääsee esiintymään, on varmaan se tärkein ja hienoin juttu.

Jos näin korkealta horjahtaa, turvavaljaat varmistavat pehmeän laskun.

Saarinen siirtyy rola bolansa kanssa yhä haastavampiin temppuihin. Yksi ohjaajista pitää valjaiden päässä olevasta narusta kiinni varmistaen, että jos virhe tulee, Saarinen ei satuta itseään.

Hetken aikaa tasapainoteltuaan Saarinen horjahtaa ja tippuu rola bolansa päältä. Valjaiden ansiosta hän ei kuitenkaan loukkaannu. Ei mene kauaakaan, kun Saarinen on jo uudestaan tasapainottelemassa musiikin tahdissa. Tällä kertaa koreografia menee nappiin.

Vaikka Saarinen jännittääkin esiintymistä, omien taitojen näyttäminen antaa itsevarmuutta. – Se, että pääsee esiintymään, on tärkein ja hienoin juttu.