Viljasato jäi tänä vuonna 2,7 miljardiin kiloon, joka on samaa luokkaa kuin viljasadot 1960-luvun lopulla. Kuva: Reijo Telaranta, Pixabay

Viljasato jäi vaikean kesän vuoksi merkittävän pieneksi – Pirkanmaan tilanne keskinkertainen

Luonnonvarakeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan tämän vuoden viljasato jäi ennakkoarvioiden mukaan pieneksi. Kuivuus haittasi etenkin Etelä-Suomen maanviljelyä.

Viljasato on jäänyt yhtä pieneksi viimeksi vuonna 1988. Viljasta on maksettu tänä vuonna hieman tavanomaista parempaa hintaa. Pieni viljasato tuo silti Luken mukaan haasteita niille vilja- ja kotieläintiloille, joiden sato menetettiin tai jäi pieneksi.

Luken yliaktuaari Anneli Partalan mukaan kaura kärsi laadullisesti eniten, kun taas vehnäsato jäi normaalia huomattavasti heikommaksi.

– Eniten 10 vuoden keskiarvosta poikkesi vehnä ja vähiten ohra.

Erot satotasoissa ja laadussa olivat erittäin suuret Suomen eri alueiden ja tilojen välillä. Pirkanmaalla satotilanne on yhtä heikko kuin keskimäärin muuallakin Suomessa.

Partalan mukaan on vielä vaikeaa arvioida, vaikuttaako heikko sato ruoan hintaan.

Viljasato on ollut heikko koko Itämeren alueella. Parhaiten kesän vaikeista olosuhteistä selviytyivät syysviljat, aikaisin kylvetyt kasvustot, herne, maissi ja öljykasvit. Perunasato oli yhtä suuri kuin viime vuonna.

Luken ennakkotilastoon on saatu noin 4 800 tilan tiedot.