Kolme lukuvuotta, kolme asuinmaata – Erikoisesta koulutusohjelmasta valmistuu maailmankansalaisia

Anders Ilves lähti tavoittelemaan unelmaansa ja muuttaa nyt kolme vuotta koulunsa perässä ympäri Eurooppaa. Suomessa vielä melko tuntemattomalle tutkintomuodolle on kysyntää kansainvälisissä työtehtävissä.

Suomen talvi tuntui lukion abivuonna Ranskassa vietetyn vaihto-oppilasvuoden jälkeen Anders Ilveksestä harmaalta, kolealta, kylmältä ja pimeältä. Hän oli päättänyt lähteä jatko-opintoihin ulkomaille ja selaili huoneessaan kansainvälistä koulutustarjontaa, kun hänen äitinsä astui sisään.

– Taisin löytää sinulle sopivan koulutuksen, äiti sanoi.

Ilves innostui. Hän haki ja pääsi opiskelemaan Barcelonaan, jonka lämpö sekä eloisa ja kansainvälinen ilmapiiri sopivat hänelle loistavasti.

Ensi syksynä Ilves kuitenkin muuttaa jo pois. Kyseessä ei ole vaihtovuosi vaan Ilves jatkaa koko vuosikurssinsa kanssa opintojaan Belgian Leuvenissa. Siitä eteenpäin hän ei itsekään tiedä kotimaataan, sillä edessä on taas muutto, kohteena luultavasti joko Iso-Britannia tai Ranska.

Muutos pakottaa kehittymään

Ilves opiskelee liiketoiminnan johtamista ja markkinointia Business Management across Europe (BME) -ohjelmassa, jossa opiskelijat viettävät lukukauden kolmessa ohjelman kumppanioppilaitoksista. Ammattikorkeakoulutasoisen ohjelman opiskelijat käyvät niissä normaalisti paikan päällä kursseja ohjelman määrittämässä tahdissa.

Ilvekselle uuden elämän aloittaminen alusta ja verkostojen kokoaminen tyhjästä joka vuosi on tuttua, sillä se on ollut hänelle arkea aina lukion vaihto-oppilasvuodesta lähtien.

Yksin asuminen ja opiskeleminen Barcelonassa on kuitenkin vaatinut itsenäistymistä aivan uudella tavalla. Ilves on joutunut esimerkiksi jo kahdesti etsimään itselleen kodin ja muuttamaan uuteen kommuuniin edellisten hajottua.

– Täällä on ollut pakko tutustua ja luottaa uusiin ihmisiin. Omia suunnitelmia on täytynyt sovitella jatkuvasti uudestaan. Olen oppinut, miten maailma toimii ja osaan navigoida siinä nyt paremmin, Ilves kertoo.

Hän toteaa, ettei olisi myöskään Suomessa yhdessä paikassa asuessa tavannut näin paljon inspiroivia ihmisiä.

Ilveksen kanssa samalla vuosikurssilla on myös ensimmäistä kertaa pidempiä aikoja ulkomailla olevia opiskelijoita, jotka suunnittelevat palaavansa töihin kotimaahansa heti valmistuttuaan. Heille ohjelma tarjoaa ensin mahdollisuuden asua isäntäperheessä ja totutella itsenäisyyteen ja uuteen maahan omaan tahtiin.

Suomalaisesta opiskelijakulttuurista Ilves kaipaa yhtenäisyyttä ja tapahtumia.

– Sitsit kuulostavat tosi hauskoilta, hän pohtii.

Anders Ilves on nauttinut Barcelonan ilmapiiristä. Kaupunki ei ole hänen mukaansa vain espanjalainen tai katalaani vaan siellä yhdistyvät monet kulttuurit. Kuva: Abdullah Hussien

Kiertelevästä elämäntavasta ja kansainvälisestä etätyöstä haaveileva Ilves uskoo poikkeuksellisen tutkinto-ohjelman valmistavan häntä hyvin työelämään.

– Koulu tarjoaa hyvän raapaisun kaikkea. Opettajamme ovat myös mielenkiintoisia. Yksi esimerkiksi käy täällä opettamassa vain kolme kuukautta vuodesta, ja muuten hän pyörittää yritystään Thaimaassa, Ilves kertoo.

Ohjelman ensimmäisen vuoden opinnot Barcelonassa maksavat 6 650 euroa ja toinen vuosi Belgiassa 900 euroa. Kolmannen vuoden opintomaksut Iso-Britanniassa ovat brexitin takia vielä epävarmoja, ja Ranskassa lukuvuosi maksaa 7 600 euroa. Ohjelmaan kuuluu myös kaksi harjoittelua. Valmistuttuaan opiskelijat saavat kaksoistutkinnon Belgiasta ja viimeisen vuoden oppilaitoksestaan.

Samankaltaista koulutusta college-tasolla tarjoaa Yhdysvalloissa perustettu Minerva, jonka opiskelijat muuttavat myös lukuvuosittain ympäri maailmaa vuosikurssinsa kanssa. Sillä ei ole kumppanioppilaitoksia kuten BME:llä. Sen sijaan opiskelijat osallistuvat web-seminaareihin Taipeista, Buenos Airesista, Lontoosta, Seoulista, Hyderabadista, Berliinistä ja San Fransiscosta, joissa he asuvat vuosikurssinsa kanssa. Lukuvuosimaksu Minervassa on lähes 26 000 dollaria eli noin 23 000 euroa.

Kulttuurintuntemukselle on kysyntää työmarkkinoilla

Maailmaa kiertävät yliopisto- ja amk-ohjelmat ovat Suomessa vielä melko tuntemattomia, mutta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta on innoissaan ideasta.

– Kuulostaa todella hyvältä ja lupaavalta. Juuri tällaisia monipuolisia kokemuksia erilaisista kulttuuriympäristöistä tarvitaan työelämässä. Nämä ohjelmat ja harjoittelut avaavat varmasti myös kansainvälisiä verkostoja.

Maliranta on törmännyt tutkijoita rekrytoidessaan vastaaviin ohjelmiin, mutta korkeammalla koulutustasolla. Myös Tampereen yliopisto on osa kansainvälistä Marihe-maisteriohjelmaa, jossa opiskelijat kiertävät neljän vuoden aikana Suomen lisäksi Itävallassa, Kiinassa, Intiassa, Unkarissa ja Saksassa erikoistumisalansa mukaan.

On loogista, että maailmaa kiertävät tutkinnot yleistyvät myös alemmilla koulutusasteilla. Pitkiä aikoja kansainvälisessä kanssakäymisessä olleet työntekijät ovat Malirannan mukaan huomattavasti sujuvampia esimerkiksi eri kulttuureista tulevien yritysvieraiden kanssa kuin vain yhdessä maassa opiskelleet.

Maliranta kuitenkin toteaa, että töitä hakiessa on tärkeää tuoda kansainvälisen tutkinnon  erityislaatuisuus esiin mahdollisimman nopeasti ja selkeästi. Täysin tuntematon yliopisto ja tutkinto voivat herättää rekrytoijassa epäilyksiä.

– On olemassa heppoisia kirjeyliopistoja, joiden tutkinnot ovat täyttä huijausta. On esimerkiksi paljon erilaisia versioita Lontoon yliopistoista, joilla on hieno nimi, mutta sisältö humpuukia.