Amazonin sademetsää poltetaan laidun- ja viljelysmaaksi. Kuvituskuva. Kuvaaja: Nguyen Ngoc Chinh

Brasiliassa roihuavat sademetsäpalot laajemmat kuin koskaan aikaisemmin — päästöjen kasvu ja hiilinielujen menetys vaikuttavat myös Suomen ilmastoon

Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen vaatii laajaa yhteistyötä, yksilön valinnoilla on vain marginaalinen merkitys.

Amazonin sademetsää on tämän vuoden aikana tuhoutunut 6 400 neliökilometriä. Viikkoja kestäneillä metsäpaloilla raivataan tilaa viljelyksille ja laitumille.

Tampereella tehdyn gallupin vastaajien mielestä tilanne on vakava. Vastaajat ovat huolissaan erityisesti palojen vaikutuksista globaaliin ilmastoon.

Ympäristökeskuksen ilmastonmuutoksen strategisen johtajan Mikael Hildénin mukaan päästöjen merkittävä kasvu tai hiilinielujen menetys missä tahansa maapallolla vaikuttaa ilmastonmuutoksen yleiseen kehitykseen. Hildén ei osaa sanoa, näkyvätkö palot välittömästi Suomen ilmastossa. On epävarmaa, kulkeutuvatko Brasilian sademetsäpalojen hiukkaset Suomeen asti.

Ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa yhteistyöllä

Hildén uskoo, ettei yhden yksilön valinnoilla voi olla suurta vaikutusta ilmastoon. Tosin mikä tahansa yhteiskunnallinen muutos edellyttää, että myös yksilöiden arki ja valinnat muuttuvat. Lisäksi edelläkävijäyksilöt osoittavat, miten muutos voi tapahtua niin, että se on kivuton tai jopa iloinen asia.

Yhteiskunnallinen muutos edellyttää, että yksilöiden arki ja valinnat muuttuvat.

Mikael Hildén

Ympäristöministeriön viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäen mukaan Suomella ei ole toistaiseksi aikeita ryhtyä itsenäisiin toimiin Brasilian painostamiseksi. Suomi osallistuu sademetsäkriisiin osana EU:ta ja G7-jäsenmaiden Saksan ja Ranskan kautta. Asia on nostettu esiin EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan edustajan Federica Mogherinin kanssa Helsingissä pidetyssä EU:n ulkoministerikokouksessa.

YLE uutisoi vaatejätti H&M:n ryhtyneen boikotoimaan brasilialaista nahkaa ainakin toistaiseksi. Syyksi ilmoitetaan sademetsäpalojen yhteys karjatalouteen. Gallupin vastaajista harva kertoi boikotoivansa brasilialaista lihaa ja soijaa. Tehokkaampana vaikuttamiskeinona nähdään Brasilian poliittinen painostaminen.

Mitä mieltä tamperelaiset ovat sademetsäkriisistä? Kuuntele gallup täältä.