THL:n tutkija Pekka Hakkaraisen mukaan suomalaisten asenteet huumausaineita kohtaan ovat muuttuneet merkittävästi kuluneella vuosikymmenellä.

Eduskunta haluaa yhä rankaista huumeiden käytöstä, vaikka asiantuntijat ovat eri mieltä: “Absurdi ajatus, että yhtäkkiä kaikki ryntäisivät käyttämään”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Pekka Hakkarainen pitää eduskunnan kantaa yllättävänä suhteessa väestön mielipiteisiin.

Vain pieni osa eduskunnasta kannattaa huumeiden dekriminalisointia, eli käytön rangaistavuuden poistamista, kertoo Ylen tuore kysely. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Pekka Hakkarainen pitää tulosta hieman yllättävänä, sillä kansa on asiasta laajalti eri linjoilla.

Vuoden 2018 kyselyn mukaan 40 % väestöstä poistaisi kannabiksen käytöstä rankaisemisen ja 20 % kaikkien huumeiden osalta. Myös THL puoltaa kaikkien huumausaineiden dekriminalisointia.

Nykyinen kieltämiseen perustuva huumepolitiikka ei onnistu kitkemään käytöstä aiheutuvia haittoja riittävän hyvin ja sitä tulisi uudistaa huolellisesti päihdehoito huomioiden. Tilanne junnaa paikallaan huumeiden käyttömäärien kasvun pelossa.

– Tämä on ymmärrettävä huolenaihe. On kuitenkin absurdi ajatus, että yhtäkkiä kaikki ryntäisivät käyttämään huumeita. Suurin osa ihmisistä ei ole kiinnostunut kokeilemaan, kommentoi Hakkarainen.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.