Ari Savosen maskeerauspaikkana toimii usein Bottomlands productionsin studio Hyhkyssä.

Maskeeraaja Ari Savonen tekee työtään yleisöltä piilossa – ”Olen ylpeä tekeleistäni”

Elokuva-alalla työskentelevä Ari Savonen on ahkeroinut monien kulissien takana. Inspiraatiota luomuksiinsa hän saa niin elokuvista, tunnettujen maskeeraajien töistä kuin jo lapsuudessaan piirtämistä örkeistä.

Karmiva hirviömaskeeraus syntyy nopeasti Ari Savosen käsissä yhdistelemällä esimerkiksi vessapaperia, teippiä, nestemäistä lateksia ja tekoverta. Joskus maskeerausprojektiin tarvitaan isompia tehostepalasia, jotka liitetään osaksi muuta maskeerausta.

Tekstuuria hirviömaskiin luodaan ihoteipillä, nestemäisellä lateksilla ja vessapaperilla.

Maskeeraajaksi kokeilujen kautta

Savonen päätyi maskeeraajan ammattiin sanojensa mukaan vahingossa, kun hän teki maskeerausta muiden opintojensa ohessa Voionmaan opistossa ensin elokuva- ja tv-linjalla, sitten näyttelijäntyön linjalla.

– Voionmaan opistolla ajattelin, että minusta tulee kuvaaja ja leikkaaja. Mietin, kehtaankohan mainostaa ollenkaan sitä, että myös maskeeraan. Opistovuoden päätteeksi huomasin, että olinkin tehnyt enemmän maskeerausta kuin kuvannut tai leikannut.

Ari Savonen on tehnyt maskeeraajan töitä jo 10 vuoden ajan.

Savonen jatkoi opintojaan vielä Jyväskylässä Studio Aki Korpisen hius- ja meikkikoulussa, minkä jälkeen kunnianhimo maskeeraajan töihin kasvoi ja projektia alkoi tulla toisensa perään. Savonen naurahtaa, ettei hän ole ehtinyt edes hakea jatko-opintoihin työkeikkojen takia.

Edullisuus ja nopeus luovuuden mittareina

Ari Savonen tajusi olevansa oikealla alalla, kun hän pääsi tehostemaskivastaavaksi Champions of Space –lyhytelokuvaan.

– Olin ensimmäistä kertaa maskeeraussuunnittelijana jossain muussa kuin vanhojen tuttujen projektissa tai koulutyössä. Se antoi tosi paljon enemmän itseluottamusta lähteä myymään ja mainostamaan omaa työtäni, Savonen sanoo.

Työssä tarvittavat välineet kulkevat Ari Savosen mukana salkussa, jotta työpisteen saa rakennettua erilaisiin paikkoihin.

Hirviömaskeerauksissa saa todella käyttää luovuutta. Savonen myöntääkin realististen maskeerausten, kuten palovammojen ja vanhennusmaskeerausten olevan kaikista hankalimpia.

– Parasta on se, kun pyydetään tekemään jotain erilaisempaa tai kun hoksaan, miten jonkun jutun voi tehdä halvalla ja nopeasti.