Mika Pettissalo kertoo, että Pyynikin aikamatkat ja Koko kylän piha ovat hänen 19-vuotisen taiteilijanuransa helmiä.

Mika Pettissalo hoitaa vanhan kulkutautisairaalan tonttia taiteellisella twistillä – ”Haluan tehdä ratkaisut luovasti, niin että se tuo myös itselle iloa ja hauskuutta“

Pyynikin aikamatkoilla kaikki on mahdollista. Koko kylän piha antaa kaupunkilaisille mahdollisuuden hengähtää taiteen keskellä.

Vanhempi pariskunta kiertelee kulkutautisairaalan korttelia ja ihastelee pihan taidetta. Korttelista löytyy muun muassa kasvihuoneeseen tehty avoin ateljee ja pesularakennuksen galleria, joissa voi käydä taiteilemassa. Kasvukaudella pihassa on kukkapenkki, johon voi käydä tekemässä istutuksia sekä talvella jääliukumäki, jos lumitilanne sen sallii.

Sairaalarakennuksessa toimii Kaakinmaan avoin kirjasto ja pihalta löytyy avoin estradi sekä majanrakennusniitty. Lisäksi pihalla on paljon oleilupaikkoja ja runsaasti taidetta nautittavaksi ja katseltavaksi.

Koko kylän pihalta löytyy jokaiselle jotakin.

Pyynikin aikamatkat on Pyynikin vanhan kulkutautisairaalan tontille sijoittuva kaikille avoinna oleva julkinen kaupunkitila, joka kulkee myös nimellä Koko kylän piha. Idea muodostui keväällä 2020, kun korona oli pahimmillaan ja kaikki olivat sisällä eristettyinä koteihinsa. Pihasta sekä sen kiinteistöistä jo vuosia vastannut Mika Pettissalo halusi avata korttelin kaikille ja luoda kaupunkilaisille paikan, joka on kuin kotipihan ja puiston yhdistelmä.

– Tämä korvaisi sen, ettei kaikilla ole omaa parveketta, saati kesämökkiä. Tämä on julkinen kotipiha taiteellisella twistillä.

Pettissalo huolehtii ateljeehen tarvikkeet ja materiaalit.

Pettissalon mukaan pihalla toteutuu yhdenvertaisuus. Se on ilmainen ja aina avoinna, joten jokaisella on mahdollisuus osallistua.

– Tällaisia ei ole Suomessa muualla, eikä Ruotsissakaan. Meidän yhteiskuntamme ovat samantyylisiä: varovaisia ja huolehtivaisia kehtoja, joissa on myös aika uusi kaupunkikulttuuri verrattuna Keski-Eurooppaan. Siellä kaupunkipihoja on vaikka kuinka paljon.

Pettissalo kertoo, että Pyynikin aikamatkoja verrataan usein esimerkiksi Berliiniin.

Taiteellista talkkarointia

Mika Pettissalo vastaa korttelin kiinteistöjen ja piha-alueen kunnossapidosta. Hän huoltaa sitä omalla tyylillään ja on luonut itselleen ammatinkuvan: taiteellisen talkkaroinnin.

– Teen kiinteistönhuoltoa kierrättämällä, ja se vaatii paljon luovuutta ja johtaa monesti taiteiluun. Haluan tehdä ratkaisut luovasti, niin että se tuo myös itselle iloa ja hauskuutta.

Pettissalo ripustaa pihassa pyörineelle siilille muistomerkkiä.

Talkkarius on Pettissalon mukaan myös tärkeä osa Koko kylän piha konseptia. On tärkeää, että se henkilöityy johonkin ihmiseen tai porukkaan. Tiedetään, että paikalla on joku, joka huolehtii paikoista ja on läsnä.

Pihaa kiertelemässä olevan pariskunnan toinen osapuoli kysyy, onko jossain paperia tai kartonkia, jotta voisi jättää oman jälkensä pihalle. Pettissalo lähtee heti etsimään askarteluun sopivia tarvikkeita. Pian he ovatkin jo työn touhussa, ja galleriassa valmistuu paperista tossut.

Paperista taiteltiin tossut.

– Vähän kuin tuo äskeinen tapahtuma; tämä olisi voinut olla vain kylmä galleria, jota tuo vanha pariskunta olisi ihastellut. Mutta kun kävi jutulle, niin syntyi jotain aivan uutta ja tietoutta siirrettiin. Se oli hyvä esimerkki läsnäolon tärkeydestä.

Hommaan kuuluu myös korttelin turvallisuudesta vastaaminen. Pettissalo käy kiertämässä tilukset päivittäin, jotta voi varmistaa kaiken olevan kunnossa. Hän kertoo, että paikkaan kohdistuu kuitenkin hyvin vähän ilkivaltaa.

– Yksi tärkeä tekijä on lähtökohtainen luottamus, että jättää kaiken tänne avoimesti tarjolle ja käyttöön.

Pettissalon mukaa luottamus on omiaan luomaan yhteisöllisyyttä. Ei ole järkeä varastaa tai tuhota jotain, mikä on kaikkien yhteistä omaisuutta.

Pihalla käy paljon koululuokkia tutustumassa ympäristöön ja puuhaamassa kaikenlaista.