Joukkueurheiluasiantuntija Mikko Häyrinen sanoo, että urhelijat ymmärtävät datasta yhä enemmän. Kuva: KIHU.

”Peli on edelleen peliä” – huippu-urheilun mullistanut data-analytiikka antaa ratkaisevaa etua, joskin arvailua pidemmälle ei päästä

Tutkimukset mainostavat urheiludataa kirjaimellisesti pelin voittamisena. Asiantuntijan mukaan Suomessa datan hyödyntäminen huippu-urheilusssa on vielä alkutaipaleella, koska rahallinen hyöty on epäselvää.

Yksi maailman parhaista tenniksen nelinpelaajista Harri Heliövaara sanoi noin kuukausi sitten, että vahvistaa taktiset muutokset vasta, kun ottelun dataraportti sen vahvistaa. Huippu-urheilu on mennyt peruuttamattomasti tähän suuntaan, ja Kihun joukkueurheiluasiantuntija Mikko Häyrisen mielestä urheilijat ottavat muutosta vastaan jopa mielellään.

– Se on oppimisprosessi, mutta nykynuoret ovat pienestä pitäen tottuneet dataan ja teknisiin apuvälineisiin, jolloin numeraalisia totuuksia on helpompi uskoa.

Dataa on tarjolla hurjasti, joten sen hyötykäyttöön tarvitaan ammattilaisia. Englannin Valioliigassa joukkueilla on jopa kymmenen hengen urheilutiedeosatoja, mutta Suomessa edes maajoukkueissa ei päästä lähelle.

– Resurssikysymys pääasiassa. Valioliigassa data-analyytikot voivat perustella olemassaolonsa sillä, että kun pienet erot ratkaisevat kentällä ja että yhden sijan nousu tarkoittaa miljoonaa puntaa. Suomessa ei puhuta noin suurista summista, joten palkkaaminen on hankalampaa, Häyrinen avaa.

Vaikka tilastoja tuijotetaan toisinaan paljonkin, asiantuntija ei koe, että urheilullisuus kärsisi.

– Peli on edelleen peliä, ja siihen kuuluvat huippupelaajien maagiset onnistumiset sekä toisaalta yllättävät epäonnistumiset. Niitä ei tekoälyllä voida koskaan ennustaa.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan alta. Haastattelusta on saatavilla myös tekstiversio.