Eeva Raidan mukaan sosiaalisen median käyttö on tuelvaisuudessa menossa kestävämpään suuntaan. Kuva: Eeva Raidan arkisto

Teknologiayhtiöt pyrkivät koukuttamaan käyttäjiään tarkoituksella – “Sosiaalisessa mediassa on paljon myös hyvää, joten toivon, että sen käyttöön löytyisi kestävämpi tapa”

Uusi teknologia ja sosiaalinen media ovat kehittyneet nopeasti ja on vielä hakusessa, millaista tasapainoinen ja kestävä somen käyttö on. Tasapainon löytyminen on tärkeää, jotta sosiaalisen median positiiviset puolet pääsevät esille.

Suomalaisen teknologiayhtiö Futuricen strategiajohtajan ja älypuhelimien koukuttavuutta väitöskirjassaan tutkineen Eeva Raidan mukaan someriippuvuuden rajana voidaan pitää sitä, että ihmiselle tulee epämukava olo, jos ei voi olla somessa. Samalla tavalla kuin päihderiippuvainen ei tunne oloaan hyväksi, jos ainetta ei ole saatavilla.

– Alustoja rakennetaan niin, että käyttäjä viipyisi niissä mahdollisimman pitkään ja jäisi koukkuun. Pyritään siihen, että ihmiselle jää semmoinen kokemus, että täällä on vielä jotain, jään jostain paitsi, jos en jää tänne seuraamaan.

Sosiaalinen media ja alustat ovat kehittyneet nopeasti ja Raidan mukaan ei olekaan ihme, että haemme vielä tasapainoa älypuhelimien ja kasvokkain käytävän vuorovaikutuksen välillä.

Raita uskoo, että kehitys on nyt menossa positiivisempaan suuntaan. Halutaan löytää tapoja, joilla somea voidaan käyttää kestävästi ja niin, että alustat eivät perustuisi koukuttavuuteen.

– Tulevaisuuden ihannetilanne olisi, että näiden välille löytyisi sellainen hyvä tasapaino, jossa ne vahvistaisivat toisiaan.

Voit kuunnella keskustelun kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.