Ennakkoäänestys on käynnissä. Virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.2023 Kuvaaja: Eelis Berglund

Faktantarkistus: Tehdyt työtunnit Suomessa ovat kasvaneet, toisin kuin eduskuntavaaliehdokas Ville Tavio Twitterissä esitti

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Ville Tavion tviitti sisältää harhaanjohtavan väitteen koskien tehtyjen työtuntien muutosta.

Ville Tavio väittää 6.3.2023 julkaisemassaan tviitissä, että tehdyt työtunnit eivät kasva. Moreenimedian selvityksen mukaan väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tilastokeskuksen mukaan työtunnit ovat kasvaneet.

Moreenimedia kysyi Ville Taviolta perustelua väitteelle, mihin hän vastasi:

– Se tarkoittaa siis suomeksi sitä, että vaikka yhä useampi ihminen laskettaisiin työssäkäyväksi, niin se työn määrä ei kasva eli on entistä enemmän osa-aikatyöntekijöitä. Eli se osa-aikatyöntekijöiden määrä kasvaa, ja tehdyt työtunnit kokonaisuudessaan eivät kasva.

Tavio kertoo perustelleensa väitteensä myös tilastoon, jonka oli nähnyt Turun kauppakorkeakoulun emeritusprofessori Matti Virénin esitelmässä sekä kysyneensä asiasta myös ekonomistilta, joka oli vahvistanut asian.

Tavion eduskunta-avustaja Tuomas Tähti toimitti myöhemmin Moreenimedialle myös eduskunnan tietopalvelun kokoaman, vuosina 2015–2021 tehtyjä työtunteja kuvaavan tilaston, jonka he olivat Tavion kanssa nähneet huhtikuussa 2022.

Moreenimedia toimitti kyseisen tilaston Tilastokeskukselle kommentoitavaksi. Tilastokeskukselta vahvistettiin, että tilasto pohjautuu Tilastokeskuksen tietokannasta poimittuihin tietoihin.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskisen mukaan taulukosta voi nähdä, että tehdyt työtunnit ovat itse asiassa kasvaneet vuosina 2015–2021, niin työllisissä kuin palkansaajissa. Koronavuosien aiheuttama pudotus ei kuitenkaan kuroutunut kiinni vuonna 2021.

Taskinen toteaa, että tilasto ei kerro mitään vuodesta 2022, eli lähempänä nykyhetkeä olevasta tilanteesta.

Moreenimedia selvitti tehtyjen työtuntien muutoksen vuosien 2021–2022 välillä. Tilastokeskuksen 27.1.2023 julkaiseman tilaston mukaan työllisten tekemien työtuntien määrä kasvoi 0,9 prosenttia vuonna 2022 vuoteen 2021 verrattuna.

Taskinen korostaa, että tehtyjen työtuntien tarkastelu riippuu täysin tarkasteluajankohdasta ja että eri pituisten periodien tarkastelu antaa hyvin erilaisia tuloksia. Kuitenkin työllisten määrän kasvaessa yleensä myös työtuntien määrä kasvaa.

– On aivan eri asia katsoa asiaa esimerkiksi koronakuopan pohjalta tai ennen sitä. Tilastolukujen perusteella emme lisäksi voi sanoa mikä tilanne on juuri tällä hetkellä, vaan tilastot kertovat aina menneestä, Taskinen kertoo.

– Työtuntien määrän muutosten tarkastelu pidemmällä ajanjaksolla antaa tilanteesta todenmukaisemman kuvan. Aikaväli voisi olla vähintään yhdestä vuodesta esimerkiksi hallituskauden pituuteen.

Samassa 6.3.2023 julkaisemassaan tviitissä Tavio väittää myös, että työn tuottavuus junnaa paikallaan. Tämä väite on Moreenimedian selvityksen mukaan todenmukainen.

– Viimeistä vuosikymmentä tarkastellen työn tuottavuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Santtu Kerko.

 

Tämä juttu on osa Moreenimedian faktantarkistusjuttujen sarjaa, jossa journalistiikan opiskelijat perkaavat eduskuntavaaliehdokkaiden väitteiden totuusarvoa.