Clarissa Rosin kommentti: Missiona muovata möhkäleestä metsäjänis

Toimittajat ovat parhaimmillaan raportoidessaan uusimmista tapahtumista. Tämä on osa toimittajan ammattia, jossa arvostetaan nopeutta ja ajankohtaisiin aiheisiin tarttumista. Kansaa puhuttavista aiheista on saatava nopeasti herkullinen juttu aikaiseksi, ja mieluiten vielä ennen muita. Entä kun toimittajalle annetaan aiheeksi epämääräinen möhkäle, hitaasti edennyt skenaario tulevaisuudesta, josta puuttuvat nämä mehevät käänteet ja jota on vaikea konkretisoida lukijalle?

Ilmastonmuutos huutaa olevansa aikansa tärkein uutinen. Näin toteaa journalismin iltapäivässä Alma Onali, jonka juttuja ilmastonmuutoksesta voi lukea juuri ilmestyneestä Hyvän sään aikana -kirjasta. Ilmastojournalismi on vielä verrattain uusi laji, vaikka ilmastonmuutoksesta on tiedetty jo vuosikymmeniä. Nuori ilmastojournalismi hakee vielä muotoaan, ja toimittajat tapoja, joilla näin vaikeasti hahmotettava uutinen saadaan esitettyä kiinnostavasti ihmisille.

Hyvällä mallilla ollaan jo, kun ilmastonmuutos tuodaan lähelle ihmisten arkielämää. Riittää pauhaaminen maailmanlopusta. Meitä koskettaa enemmän tieto siitä, että metsäjänis on tulevaisuudessa kuolemassa sukupuuttoon talviturkkinsa vuoksi. Tai se, että joulukuun keskimääräinen lämpötila on noussut lähes viisi astetta ja tätä vauhtia saamme sanoa hyvästit talviurheilulajeille. Ilmastonmuutos ei ole enää uhkakuva, kriisi tai dystopia, vaan se tapahtuu tässä ja nyt.